No fa gaire li van donar un dels guardons més importants que pot rebre un professional de la seva especialitat, el Premi Internacional de Fotografia Fundació Hasselblad. Però dir que Joan Fontcuberta és un fotògraf segurament és quedar-se curt. Sí, ell carrega una càmera fotogràfica, però el que n’obté no només és un producte de l’òptica i d’una visió encertada de les escenes que retrata, sinó el fruit d’una sensibilitat artística i una capacitat fora mida de reflexionar sobre el que es veu (i el que no) a través d’un objectiu.

Ha fet de docent a la Universitat Pompeu Fabra, però també a Harvard i a universitats de França i Anglaterra, entre altres països, ha exercit com a crític, ha estat comissari d’exposicions… i és l’autor d’obres que ens han fet pensar a fons sobre la veracitat d’una imatge fotogràfica en retratar animals o plantes que, en realitat, no existien. No és casual, perquè durant tota la seva carrera ha qüestionat des del món de la fotografia tots aquells discursos que afirmen estar en possessió de la veritat: des de la ciència fins a la religió i des de la política fins a l’art en general i la fotografia en particular.

Militant de nombroses iniciatives artístiques, la seva obra s’ha exposat en museus que van del MoMA de Nova York a l’Arts Institute de Chicago, el Museum of Fine Arts de Fukui, al Japó… o el Palau de la Virreina de Barcelona. Trobareu les seves obres en col•leccions d’institucions culturals com el Centre Georges Pompidou de París, el San Francisco Museum of Modern Art o el MACBA barceloní.

La seva creació més nova, però, encara no és a cap museu, sinó que omple aquests dies els carrers de Barcelona: és un cartell de la Mercè que parteix de la cultura popular d’ahir, és a dir de la tradició, per establir un lligam directe amb el món d’avui. I és que en la imatge que ha creat veureu un gegant, tot un símbol de la festa barcelonina, aixecant el vol com si fos un superheroi de còmic modern que potser s’enlaira des del bell mig de la ciutat, espantant amb el seu vol els coloms de la plaça de Catalunya.

És un ocell? És un avió? És un gegant? No, segurament és… un SuperGegant!

Mes info i foto publicat a http://merce.bcn.cat/ca/el-cartell

Info en Castellano http://merce.bcn.cat/es/el-cartell

Info in English http://merce.bcn.cat/en/el-cartell

 

 

Deja una respuesta